Mesleki Eğitimde Bir İlk
370
17:12
17.06.2020

Millî Eğitim Bakanlığımız Kovid-19 salgını ile mücadele günlerinde büyük bir atağa geçti. Okullarda önce ihtiyaç duyulan dezenfeksiyon malzemelerinden maskeye, yüz koruyucu siperden tek kullanımlık önlük ve tuluma kadar çok sayıda ürün hızla üretildi. Millî Eğitim Bakanlığımız böylelikle, mücadelenin ilk günlerinde salgının önlenmesine çok önemli katkılar yaptı. Ardından solunum cihazından maske makinesi, hava filtrasyon cihazı, video laringoskop cihazı üretimini sürdürdü. 

Bu çerçevedeki çalışmalar doğrultusunda İstanbul Gaziosmanpaşa Küçükköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi otomatik 3 katlı telli ultrasonik cerrahi maske makinesiyle cerrahi maske üretimine başladı. Millî Eğitim Bakanlığımız bu aşamada ürünleri üreten cihazların tasarımına ve AR-GE çalışmalarına da ağırlık verdi. Çalışmalar sonucunda, Gaziosmanpaşa Küçükköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretilen otomatik üç katlı telli ultrasonik cerrahi maske makinesiyle, burun telli ultrasonik dikişli olarak üretilen tek kullanımlık maskelerin tüm geçirmezlik testleri Ekoteks Laboratuvarlarında yapıldı. 

Ürünler Tescillendi

Medikal cerrahi maskeler, bakteri filtrasyon etkinliğine göre Tip I ve Tip II olacak şekilde iki ana grupta toplanıyor. Sıçramaya dayanıklı olmasına göre ise Tip II veya Tip IIR şeklinde ayrılıyor. Her bir tip için ayrı gereklilikler bulunuyor. Tıbbi cerrahi yüz maskeleri ameliyathanelerde, medikal ortamlara benzer gerekliliklere sahip sağlık hizmetlerin verildiği ortamlarda kullanılmak üzere veya tüm çalışma ortamını korumak için tasarlanıyor. EN 14683 standardı, ilişkili koruma seviyelerine sahip iki tip tıbbi cerrahi yüz maskesini tanımlar. Asgari olarak, Tip I tıbbi yüz maskeleri, özellikle epidemik veya pandemik durumlarda toplumda enfeksiyonların yayılma riskini azaltmak için hastalar için kullanılır. Tip II maskeler ise bir ameliyathanede veya benzer gereksinimleri olan diğer tıbbi ortamlarda sağlık profesyonelleri tarafından kullanılmak üzere tasarlanır. İstanbul Gaziosmanpaşa Küçükköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ürettiği maskelerin gerekli tescil belgeleri alınarak yurtdışı ihracat onayları gerçekleşti. Lisemiz ilk cerrahi maske ihracatını ise Çek Cumhuriyetine yaptı.

Gurur Verici Bir Tablo

Kovid-19 salgını sürecinde mesleki ve teknik eğitim kurumlarının üretim çeşitliliği ve kapasitesinin artırıldığını belirten Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer,  meslek liselerinin yurtdışına ihracat yapmasının gurur verici olduğunu söyledi. Mesleki ve teknik eğitimdeki dönüşümün devam edeceğini kaydeden Bakan Yardımcımız Özer şu değerlendirmelerde bulundu: "Meslek lisemiz Bakanlıklardan gerekli izinleri aldı ve ürettiği ürünü ihraç ederek bir ilki başardı. Meslek lisemizin yurt dışına ihracat yapması gurur verici. Bu kapsamda, çalışmalar devam edecek. Bu sürecin en önemli katkısı mesleki eğitimin eski itibarlı günlerindeki özgüvenini tekrar kazanması oldu.  Bundan sonra AR-GE merkezlerimizin ana odağı ürün geliştirme, patent, faydalı model, tasarım ve marka üretmek, tescil ettirmek ve ticarileşmesini sağlamak olacak. Ürün çeşitliliğini sürekli artıracağız. Öğretmen eğitimlerimizi artık bu bölgesel AR-GE merkezlerinde gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz aylardaki çalışmalarımız mesleki eğitimin şahlanış sürecinde olduğunu bir kez daha göstermiştir." 

Maskelerin üretim sürecinde İstanbul'daki yönetici ve öğretmenlerin fedakârca çalışmalarının her türlü takdirin ötesinde olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcımız Özer,  İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Mesleki ve Teknik Eğitimden Sorumlu Müdür Yardımcımız Sayın Serkan Gür, Destek Hizmetleri Şubesinden Sorumlu Müdür Yardımcımız Sayın Zekine Dayıoğlu ile Okul Müdürümüz Sayın Gülfem Yelenlibağ'a, öğretmenlere, öğrencilere ve idari personele teşekkür etti. 

 

17-06-202017-06-2020

Yayın Tarihi: 17.06.2020