"Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi...
Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
'Gömelim gel seni tarihe' desem, sığmazsın."
Çanakkale; yalnızca bir savaşa ismini veren bir şehir değil, bir tarihi destanın tanıdığıdır. 106 yıl önce bugün istiklal ve istikbal mücadelemizin en önemli işaret fişeği ateşlendi. Bir milletin varıyla yoğuyla Çanakkale'yi geçilmez kıldığı bugünde; bu bayrağın gölgesinde, bu medeniyetin bir mensubu olmanın tekrar tekrar kıvancını yaşıyorum.
Aziz Şehitlerimiz yattıkları yerden şunu hissetmeliler ki bizler muallimler olarak, Türkiye olarak bu kutsal vatan topraklarının yılmaz birer bekçileriyiz, emanetçileriyiz. Onlardan aldığımız bu yüce emaneti ilelebet payidar kılmak en değerli ülkümüzdür.
Sizler Peygamberimizin âğûşunda rahatça uyuyunuz. Cephelerde kazandığınız zaferleri ilimde, bilimde, sanatta kazandığımız başarılarla taçlandırıp muasır medeniyetler seviyesinin üstünde bir Türkiye için çalışmaktayız, çalışacağız da.
Çanakkale ruhunu işleyen, anlatan, yaşatan şiirlerimiz, kitaplarımız, öykülerimiz müfredatımızın en önemli kazanımlar listesinin en üst sıralarında yer almaktadır. Öğrencilerimiz, "Korkma!" diyen Akiflerle; "Dur Yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, Bir devrin battığı yerdir." diyen Necmettin Halil Onanlarla büyümektedirler. Dara düştüklerinde, Koca Seyit Ali Onbaşı'nın imanından aldığı gücü, kudreti hatırlamaktadırlar.
Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı zafer gününde, başta Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve yakın tarihimizde 15 Temmuz Destanımızı yazan, vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum.
Yusuf UZANTI
Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü